ANBI
ANBI-gegevens van de Protestantse Gemeente Andreaskerk te Putten
A. Algemene gegevens
Naam ANBI: Hervormde gemeente Andreaskerk te Putten
Telefoonnummer (Kerkelijk Bureau): 0341-361370
RSIN/Fiscaal nummer: 002717426
KVK-nummer: 8018168
Website adres: www.andreaskerkputten.nl
E-mail: info@andreaskerkputten.nl
Adres: Voorthuizerstraat 14
Postcode: 3881 SH
Plaats: Putten
De Hervormde gemeente Andreaskerk te Putten is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten “. (ordinantie 1 artikel 1 lid 1 kerkorde).
Wat de Andreaskerk kenmerkt:
- Het Evangelie als blijde boodschap – of, om het met Paulus te zeggen: “… het is Gods reddende kracht voor allen die geloven” (Rom. 1:16).
- In trouw en liefde verbonden met Schrift en traditie, bereid om het Evangelie telkens opnieuw te verwoorden voor mensen van nu en voor de opgroeiende generatie.
- Een verkondiging in begrijpbare taal die aansluit bij het alledaagse leven.
- Kerkdiensten waarin ruimte is zowel voor jongeren als voor kinderen en waar gasten altijd welkom zijn.
- Er wordt in de kerkdiensten enerzijds gestreefd naar een evenwichtige, ontspannen en communicatieve verhouding tussen voorganger en gemeente, maar anderzijds naar een dienst met stijl en passie.
Samenvattend is de Andreaskerk in de breedte van de PKN een open, confessionele geloofsgemeenschap waarin – binnen een zekere marge – ruimte is voor verscheidenheid in geloofsbeleving, omgang met de Bijbel en ethische standpunten.
Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 4 lid 1 van de kerkorde.
De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.
De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Hervormde gemeente Andreaskerk te Putten.
B. Samenstelling bestuur
Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 48 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente.
Het College van kerkrentmeesters telt 9 leden en is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en de gebouwen van de gemeente, met uitzondering van diaconale aangelegenheden. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Het college bestaat uit tenminste drie leden. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het Classicaal College voor de Behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art. 3).
C. Doelstelling/visie
De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.
1 – De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.
2 – Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
3 – Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.
Missie
Wat is het bestaansrecht, de opdracht van de Andreaskerk; waar staan we voor?
Als onze missie ervaren we de opdracht die Jezus ons heeft meegegeven:
“Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen” , Matteüs 28:19.
De naamgeving van onze gemeente, Andreaskerk, verwijst daar naar:
“En hij (Andreas) leidde hem tot Jezus”, Johannes 1:43. Dat willen we uitdragen.
Visie
Welk toekomstbeeld hebben we van onze Andreaskerk; waar gaan we voor?
Bijbels geformuleerd: hoe geven we gestalte aan het Lichaam van Christus in Putten? Totdat Hij komt.
Onze visie uitgewerkt in drie onderdelen:
leerling-zijn (gemeentelid), gemeenschap-zijn (de gemeente) en geloofscommunicatie (in contact met elkaar en onze omgeving). Onze visie is prikkelend geformuleerd. Om ons uit te dagen tot bezinning en verandering. De volledige uitwerking van onze missie en visie vindt u hier.
D. Beleidsplan
Het beleidsplan van de Andreaskerk vindt u via deze link.
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via deze link: https://www.protestantsekerk.nl/anbi-pkn
E. Beloningsbeleid
De beloning van de predikanten van onze gemeente is geregeld in de ‘Generale regeling rechtspositie predikanten’. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders, is geregeld in de ‘ Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’.
De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: Generale Regelingen Protestantse Kerk in Nederland
Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.
F. Verslag Activiteiten
De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Op deze website vindt u een weergave van onze activiteiten.
G. Voorgenomen bestedingen
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkenwerk (of kerk-zijn) vertoont een grote mate van continuïteit: de predikanten of andere werkers verrichten hun werkzaamheden, kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats. De begroting vindt u via deze link. In de kolom begroting in het overzicht onder H. is dit cijfermatig in beeld gebracht.
H. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting
De staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen.
De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.
Toelichting
Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar via de Actie Kerkbalans gevraagd om hun bijdrage voor het werk van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren.
Soms bezit de kerkelijke gemeente ook nog enig vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de gemeente nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de gemeente.
Kerken ontvangen geen overheidssubsidie in Nederland, behoudens voor de instandhouding van monumentale (kerk)gebouwen of een specifiek project.
Een groot deel van de ontvangen inkomsten wordt besteed aan pastoraat, in de vorm van salarissen voor de predikant en eventuele kerkelijk werkers en aan de organisatie van kerkelijke activiteiten.
Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan het in stand houden van de kerkelijke bezittingen, benodigd voor het houden van de kerkdiensten (zoals onderhoud, energie, belastingen en verzekeringen) en aan de kosten van de eigen organisatie (salaris koster, eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijk werk.
Onder lasten van beheer zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de kerkelijke bezittingen.
A. Algemene gegevens
Naam: Diaconie van de Hervormde Andreaskerk te Putten
RSIN/Fiscaal nummer: 824104596
KVK-nummer: 76438066
Telefoonnummer: 0341 – 36 13 70
Website: www.andreaskerkputten.nl
E-mail: diaconie@andreaskerkputten.nl
Adres: Voorthuizerstraat 14
Postcode: 3881 SH
Plaats: Putten
B. Bestuurssamenstelling
Samenstelling kerkbestuur: Zie algemene tab.
Het Diaconiebestuur bestaat uit: Voorzitter, penningmeester en secretaris.
(Penningmeester is, aanvullend op de Landelijke PKN ANBI richtlijn, ook bestuurder)
Het College van diakenen telt 12 leden en is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en eigendommen van de diaconie. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Het college bestaat uit tenminste drie leden. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art. 6-9).
C. Beleidsplan
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via deze link: https://www.protestantsekerk.nl/anbi-pkn
Het college van diakenen (hierna te noemen: de diaconie) werkt met een beleidsplan waarmee wij onze positie bepalen en een koers uitzetten. Het meest recente beleidsplan vindt u op pagina 17 t/m 34 in het document Beleidsplannen Andreaskerk 2024-2028.
D. Beloningsbeleid
De diaconie heeft geen betaalde medewerkers in dienst; de diakenen en diaconale medewerkers ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Indien gewenst ontvangen zij wel vakliteratuur, een opleiding en worden werkelijk gemaakte onkosten vergoed.
E. Doelstelling
De diaconie heeft tot taak het in overleg met- en in verantwoording aan de Kerkenraad scheppen en onderhouden van de materiële- en financiële voorwaarden voor de door de gemeente te verrichten diaconale dienst.
Zij doet dat binnen het kader van de Kerkorde (inclusief de ordonnanties) van de Protestantse Kerk in Nederland (bijgewerkt tot mei 2013) en de ‘Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Hervormde gemeente Andreaskerk te Putten’, vastgesteld door de Kerkenraad op 16 november 2011.
Vanuit het Bijbels perspectief dat alle mensen onze naasten zijn en op onze weg geplaatst kunnen worden, probeert de diaconie een bijdrage te leveren aan de leniging van de materiële- en immateriële nood van deze naasten onder het motto: ‘helpen waar geen helper is’.
F. Activiteiten
De diaconie ontplooit diverse activiteiten die bijdragen aan bovengenoemde doelstelling. De activiteiten van het dagelijks bestuur hebben betrekking op de werkvelden: voorzitterschap, financiën en secretariaat. Verdere werkvelden van de diaconie zijn:
● Jeugddiaconaat
● Ouderendiaconaat
● Hervormde Vrijwilligers Dienst (HVD)
● Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO)
● Chaletproject
● Verstandelijk- en lichamelijk gehandicapten
● Kerktelefoon en autorijdienst
● Diaconaal Platform Putten (DPP)
● Communicatie
● Algemene diaconale taken
Voor een gedetailleerde omschrijving van de diverse activiteiten wordt verwezen naar het beleidsplan onder de kop Beleidsplan hierboven.
G. Financiële verantwoording
De financiële rapportages van de afgelopen jaren vindt u onderaan deze pagina.
Het jaarverslag van de Diaconie vindt u via deze link.
Diaconaal werk wereldwijd: We ondersteunen veel projecten en organisaties die mensen helpen een menswaardig bestaan op te bouwen, zowel t.a.v. voedselzekerheid als rechten. Vaak is noodhulp nodig om de eerste honger te stillen.
● Diaconaal werk regionaal/landelijk: we ondersteunen veel organisaties die zich inzetten voor mensen die in de knel zitten of dreigen te komen, zoals jongeren zonder thuis, ouderen, zieken, verslaafden, vluchtelingen, gevangenen en ex-gedetineerden en voedselbanken. Een organisatie die we al heel lang steunen is de Kinderwinkel in Den Haag. Jaarlijks bieden we de kinderen uit Den Haag een leuke dag aan op het platteland in Putten.
● Diaconaat in Putten: Zowel de rechtstreekse financiële hulp aan personen in Putten, ouderenbijeenkomsten, bloemen, kerstattenties en jeugdprojecten binnen onze kerk als ondersteuning van “diaconaal” werk door plaatselijke organisaties zoals het Diaconaal Platorm Putten en het Inloophuis “Hart van Putten”.
● Landelijke bijdragen: De diaconale landelijke bijdrage aan PKN
● Algemeen: o.a. avondmaalsbenodigdheden, materialen en toerusting diakenen, administratie en bankkosten.
● Chalet: De diaconie bezit een aangepast chalet om mensen met een beperking een fijne betaalbare vakantie te verzorgen. Deze bestedingen betreffen de vaste kosten voor het chalet en de afschrijving. Tegenover deze kosten staan natuurlijk ook inkomsten omdat de gasten een betaalde vakantie vieren.