Avondmaal
Iedereen is welkom!
In onze gemeenschap vieren we op vijf zondagen door het jaar en op Witte Donderdag het Avondmaal. Iedereen in de kerk wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen: volwassenen, jongeren en kinderen. We vinden het belangrijk om dit vooral samen te doen. Met elkaar zijn we de kerk van Jezus, het lichaam van Christus. Het is de Heer zelf die ons als broeders en zusters uitnodigt om brood en wijn te ontvangen. Door dit te doen:
- Gedenken wij zijn sterven.
- Vieren wij de verbondenheid met Hem en elkaar.
- Worden we bemoedigd en voeden de hoop in ons hart.
Tijdens de kerkdienst wordt iedereen in de kerk door de ouderlingen uitgenodigd om naar voren te komen. Voor in de kerk staan de predikant en een ouderling. Zij delen het brood. Er is ook glutenvrij brood aanwezig. Voel je vooral vrij om hiernaar te vragen. De diakenen hebben dit speciaal voor jou klaargezet wanneer je geen doorsnee brood kunt verdragen. Veel gemeenteleden komen in een groepje rond wie brood deelt staan; soms als gezin, als vrienden, leden van een Bijbelkring of gewoon op uitnodiging van wie bij je in de bank zit. Bij het ontvangen van het brood houdt je je handen in een kommetje voor je lichaam. Wie het brood deelt legt het brood daarin en zegt daarbij vaak ‘Dit is het lichaam van Christus, voor jou uit liefde gebroken.’ of ‘Het brood dat leven geeft’. Wie ontvangt zegt hardop of in z’n hart ‘amen’.
Er kan altijd een reden zijn waarom je geen brood wilt of kunt ontvangen:
- Er zit je iets ernstig dwars en je voelt je niet vrij om het brood te ontvangen.
- Ouders vinden een kind of jongere nog te jong om het sacrament te ontvangen. (Je zult zien dat er kinderen van heel verschillende leeftijden wel en ook niet brood ontvangen. Dit maakt onze Andreaskerk tot wat zij is. Een gemeenschap waarin vrijheid is om als ouders zelf een keuze te maken – liefst in goed overleg met hun kind.)
- Er kan nog een reden zijn om geen brood en wijn te ontvangen. In de kern is het Avondmaal een liefdesmaal. Het sacrament – brood en wijn – zijn een uitdrukking, een gestalte van Gods liefde. Om het brood te ontvangen en de wijn te drinken is het van belang om deze bijzondere liefde te verstaan, er iets van te begrijpen en jouw bereidheid om die liefde te ontvangen en te beantwoorden met die van jou.
Wanneer dit voor jou nog een stap te ver is dan raden we je aan om ‘voorzichtig’ te zijn en het sacrament niet te ontvangen. - Wanneer deze uitleg vragen bij je oproept of onduidelijk is, voel je dan vooral vrij om een predikant of een ouderling aan te spreken. Het kan helpen om er een keer samen over te praten.
Wil of kun je geen brood en wijn ontvangen dan hopen we dat je toch wel naar voren komt. Je houdt dan je handen op je rug of langs je lichaam. Dan is het duidelijk voor wie het brood deelt. In plaats van brood te delen zal hij of zij dan een hand op je schouder of je hoofd leggen en je Gods zegen meegeven.
Wijn of druivensap
Na het ontvangen van het brood loop je samen of alleen door naar de diakenen die links en rechts voor in de kerk staan. Op de tafels staan bekertjes met wijn en bekertjes met druivensap. Je kunt zelf kiezen waar je voorkeur naar uitgaat. De diaken deelt ze uit en zegt daarbij ‘Het bloed van Christus’ of bijvoorbeeld, ‘de beker van Gods koninkrijk’.
Een goede voorbereiding
De viering van het heilig Avondmaal is een kostbaar geschenk van Jezus aan zijn kerk. Het is waardevol om je daar goed op voor te bereiden. Dit kan op verschillende manieren:
- Soms wordt er in de kerkdienst in de week er voor aandacht aan besteed.
- Soms heeft de predikant die voorgaat een A4-tje gemaakt met Bijbelteksten die je de week voorafgaand kunt lezen en overdenken.
- Je kunt je er op voorbereiden door er aandacht aan te besteden in je eigen ‘stille tijd’ met God; lees bijvoorbeeld nog eens rustig Bijbelteksten voor jezelf die gaan over de viering van het Avondmaal, neem de tijd om er in de stilte over na te denken, neem tijd om er met God in gebed over te spreken.
- In allerlei verbanden kun je er samen ter voorbereiding over praten. Als gezin, partners, vrienden, Bijbelkring, …..
- Eén of meerdere keren per jaar worden er in de kerk voorbereidingsavonden georganiseerd voor met name gezinnen. Dit om je samen met je kinderen zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden. Deze avonden worden aangekondigd in de scipioapp, de weekbrief en het kerkblad.
- Weet je sowieso weinig over het geloof en hoe we het in de kerk samen doen? Dan nodigen we je van harte uit om dit of komend jaar mee te doen met een belijdenisgroep.